Zoek naar zwemlessen bij jou in de buurt

Alle zwembaden

Introductie

 

Babyzwemmen is de leukste activiteit voor jou en je baby; lekker samen in het water bewegen op vrolijke liedjes. Je baby leert zich op zijn gemakt te voelen in het water en jij kunt heerlijk genieten van je kindje die overduidelijk plezier beleeft. Babyzwemmen maakt de band tussen jou en je baby nóg sterker. Bovendien heeft het een positieve invloed op de psychische en motorische ontwikkeling van je baby, en prikkelt het volop de zintuigen

Proefles aanvragen

Wat is babyzwemmen?

 

Baby’s zijn gek op water en jij bent natuurlijk gek op je baby. Babyzwemmen is de leukste activiteit in het zwembad. Tijdens babyzwemmen leert je baby zich om te draaien, te drijven en te bewegen in het water. Je baby raakt op deze manier vertrouwd met water. Wist je dat babyzwemmen ook de fysieke en psychische ontwikkeling van je baby stimuleert? Reden genoeg om lekker te gaan babyzwemmen.

Inhoud van een babyzwemles
Onder begeleiding van deskundig zwembadpersoneel doen je baby en jij oefeningen en spelletjes op muziek. De eerste stap bij babyzwemmen is wennen aan het water. Je beweegt je baby zachtjes door het water en zingt babyliedjes. Als je baby eenmaal gewend is geraakt aan het water, dan is de volgende stap onder water gaan. Een natuurlijke reflex van baby’s is dat de luchtpijp automatisch wordt afgesloten. Dat zorgt ervoor dat je baby zich niet kan verslikken. Na 12 weken verdwijnt de reflex maar deze is snel weer aangeleerd. Zodra je baby kan zitten, volgen er oefeningen zoals samen van de zwembadrand in het water plonzen.

Hoe lang duurt een babyzwemles?
Een les babyzwemmen duurt maximaal 30 minuten. Babyzwemmen is een inspannende activiteit, dus langer zwemmen is niet verstandig. Na deze fysieke inspanning kan het zijn dat je baby thuis wat langer slaapt dan normaal. Waarschijnlijk heeft je baby na de les ook trek. Zorg er dus voor dat je voor een lekker tussendoortje meeneemt naar het zwembad.

Wat is de temperatuur van het water?
Tijdens babyzwemmen is het zwembadwater gemiddeld 30 graden C tot 32 graden C. Dit is de optimale temperatuur voor je baby. Houd tijdens het zwemmen in de gaten of je baby niet teveel afkoelt.
Voorkom teveel temperatuurschommelingen door je baby direct uit het water een badjasje aan te doen.

Vanaf wanneer kun je gaan babyzwemmen?
Als je baby 3 maanden oud is heeft hij genoeg weerstand opgebouwd om mee te gaan naar het zwembad. Het infectierisico is dan tot een minimum beperkt. Ook is je baby vanaf deze leeftijd beter bestand tegen lagere temperaturen en de akoestische prikkels in het zwembad.
Volg altijd het advies op van het consultatiebureau en ga niet zwemmen als je baby gezondheidsklachten heeft. Het is niet verstandig om te gaan zwemmen als je baby koorts heeft, open wondjes of een oor- of oogontsteking. Houd ten slotte rekening met het ritme van je baby; ga niet zwemmen vlak voor of na het eten en ook niet als hij moe is.

Waarom babyzwemmen?


Babyzwemmen is een bijzondere ervaring voor jou en je baby. Samen bewegen in het water maakt de vertrouwensband tussen jullie nóg sterker. Wist je dat babyzwemmen ook goed is voor de motorische ontwikkeling van je kindje? Door in het water te spelen en te bewegen leert je baby zichzelf en de wereld om zich heen kennen. Maar ook de sociaal-emotionele ontwikkeling wordt tijdens babyzwemmen gestimuleerd. Je baby leert om te gaan met andere baby’s en volwassenen uit de groep. Ben je benieuwd wat babyzwemmen jou en je baby nog meer biedt? Ontdek het hieronder.

Horen, zien en voelen
Babyzwemmen is de ultieme activiteit om je baby zichzelf en de wereld om zich heen te laten ontdekken. Hij komt in aanraking met water, omgevingsgeluiden, waterspetters en de glinstering van het water. Je baby’s zintuigen worden tijdens babyzwemmen volop geprikkeld.

Op en top ontspanning
Je baby wordt van nature rustig in het water. Dat komt omdat het gevoel van water herinnert aan de veilige tijd in de baarmoeder. Als een baby eenmaal gewend is aan de omgeving, zal hij zich in het zwembad volledig ontspannen. Je baby voelt zich heerlijk in het water.

Mama, papa: ik hou van jou!
Babyzwemmen is een goede manier om de band tussen jou en je baby te versterken. Samen in het water zijn is niet alleen leuk, maar zorgt er ook voor dat de wederzijdse vertrouwensband sterker wordt.

Motoriek
Door in het zwembad allerlei drijf- en draaioefeningen te doen, leert je baby allerlei nieuwe bewegingen. Bewegen in het water maakt de spiertjes van je baby sterker en bevordert de motoriek.

Sociale contacten
Tijdens babyzwemmen komt je baby in aanraking met andere baby’s én volwassenen. Door interactie met anderen leert je baby sociale contacten te leggen. Een vaardigheid die je niet vroeg genoeg kan aanleren.

Voorbereiding


Voorbereiden op babyzwemmen
De eerste keer babyzwemmen is natuurlijk spannend. Maar met onze handige adviezen en checklist ga je goed voorbereid naar het zwembad. Neem de tijd en bereid je rustig voor, zodat je samen met je baby een geweldige zwemervaring beleeft!

Zwembad zoeken
Babyzwemmen begint natuurlijk met het zoeken van een zwembad waar deze leuke activiteit wordt aangeboden. Heb je een locatie gevonden? Informeer dan bij het zwembad vanaf welke leeftijd je baby mag deelnemen. Vraag ook of het verplicht is dat je baby een zwemluier draagt. Zo kom je niet voor verassingen te staan.

Oefen thuis: spetter, spieter, spater!
Dat je baby van water houdt wist je natuurlijk al. Maar wist je ook dat je thuis in bad spelletjes kan doen om je baby voor te bereiden op babyzwemmen? Door samen in bad te gaan raakt je baby vertrouwd aan samen in het water zijn. Zorg wel voor een aangename badwatertemperatuur van 32 graden C en een omgevingstemperatuur van ongeveer 27 graden C. Zo is de overgang tussen het water en de kamertemperatuur niet te groot.

Wiegen en drijven
Ga zelf in het bad zitten met je baby op schoot en wieg hem zachtjes heen en weer in het water. Ondersteun je baby onder zijn oksels en laat hem voorzichtig drijven. Praat zachtjes of zing een liedje om je baby gerust te stellen. Zo krijgt je baby een vertrouwd gevoel in het water.

Blaasspelletje
Blaas zachtjes belletjes in het water richting je baby. Je zal zien dat je baby kraait van plezier en misschien zelfs naar de belletjes in het water grijpt.

Badspeeltje
Doe thuis in bad spelletjes met een badspeeltje. Laat het speeltje drijven en laat je baby er naar grijpen. Neem het favoriete badspeeltje van je baby mee wanneer je naar het zwembad gaat. Door iets vertrouwd mee te nemen raakt je baby snel gewend aan het zwembad.

Heb je alles bij je?
Ga goed voorbereid naar babyzwemmen en pak je tas de avond van te voren in. Zorg ervoor dat je alles bij je hebt voor een onbezorgde zwemervaring. In sommige zwembaden is een zwemluier verplicht. Informeer ernaar voordat je naar het zwembad gaat.
Het is verstandig om voor je baby een badjasje mee te nemen. Doe het badjasje direct aan als je baby uit het water komt. Zo beperk je hevige temperatuurschommelingen. Omdat je baby tijdens het babyzwemmen in beweging is, heeft hij waarschijnlijk trek na de les. Neem daarom een tussendoortje voor je baby mee, zoals een fruithapje of een banaan. Gebruik onze handige checklist hieronder, zodat je niets vergeet!

Checklist

Voor je baby:
•Zwembroekje/zwempakje
•Zwemluier (optioneel)
•Gewone luier
•Babyolie of babylotion
•Badjasje
•Handdoek
•Babyhapje/tussendoortje
•Babydoekjes
•Extra kleertjes

Voor jezelf:
•Zwempak/zwembroek
•Handdoek
•Shampoo
•Kam/borstel

Tips

De eerste keer babyzwemmen is natuurlijk spannend. Maar met onze handige tips genieten jij en je baby optimaal van deze bijzondere ervaring in het zwembad. Klik op vóór, na of tijdens babyzwemmen en ontdek onze aanwijzingen voor een onbezorgde babyzwemles.

Vóór het babyzwemmen

• Oefen thuis in bad
Om je baby alvast vertrouwd te maken met water, kan je thuis in bad oefenen. Doe samen oefeningetjes zoals wiegen en drijven, blaasspelletjes en spelen met een badspeeltje. Je kan het favoriete badspeeltje van je baby ook meenemen naar het zwembad. Dat geeft een vertrouwd gevoel.

• Neem de tijd
De eerste keer babyzwemmen is natuurlijk spannend. Zorg dat je goed voorbereid naar het zwembad gaat en pak je tas de avond van te voren in. Maak vooraf een checklist van wat je mee moet nemen. Neem de tijd om naar het zwembad te gaan, geen gehaast. Als jij rustig bent draag je dat over op je baby.

• Niet eten voor het babyzwemmen
Geef je baby ongeveer een uur voor het babyzwemmen geen eten meer. Zo voorkom je dat je baby tijdens de babyzwemles moet spugen. Neem een tussendoortje mee voor na het zwemmen. Je baby heeft vast trekt na zo’n fysieke inspanning.

Na het babyzwemmen

• Houd je baby warm
Voorkom teveel temperatuurschommelingen door je baby lekker warm te houden. Zo voorkom je dat je baby ziek wordt. Kleed je baby warm aan op weg naar het zwembad en weer terug naar huis. Doe je baby direct een badjasje aan als hij uit het water komt. Na een warme douche kleed je hem tenslotte weer snel aan zodat je baby niet afkoelt.

• Afspoelen en smeren
Voorkom uitdrogen van het tere babyhuidje. Spoel je baby na het zwemmen goed af en smeer hem in met babylotion of babyolie. Vergeet ook je eigen huid niet, want ook jouw huid kan na het zwemmen hydratatie gebruiken.

Tijdens het babyzwemmen

• Neem een tussendoortje mee
Babyzwemmen is een inspannende activiteit. Je baby heeft na deze fysieke inspanning in het zwembad waarschijnlijk trek. Neem altijd een lekker tussendoortje mee naar het zwembad, zoals een fruithapje, een banaan of een babykoekje.

• Let op signalen van je baby
Laat je baby merken dat hij geen plezier meer heeft in het zwemmen? Dan is het tijd om te stoppen. Je baby moet zich veilig voelen bij jou en dat kan alleen als hij zich prettig voelt. Dwing je baby niet want dan is het vertrouwen weg. Het duurt meestal lang voordat het vertrouwen is teruggewonnen, dus laat het niet zover komen, dat zou zonde zijn.

• Houd je baby in de gaten
Tijdens het babyzwemmen wordt je begeleid door ervaren zwembadpersoneel. Verlies je baby tijdens de oefeningen nooit uit het oog. Zo is babyzwemmen een veilige en leuke bezigheid voor jullie samen.

 

Aanmelden voor zwemles?
Wil je je aanmelden voor een zwemles? Dat kan ook bij ons.
Meld je aan voor een zwemles bij een zwembad in de buurt. aanmelden zwemles

Over zwemmen.nl

Wat is zwemmen.nl en waarom is het er?

Zwemmen.nl geeft informatie over zwemmen én alle zwembaden in Nederland. Vind gemakkelijk een zwembad bij jou in de buurt en lees de beoordelingen van andere bezoekers. Ben je op zoek naar nog meer zwemplezier? Onder het kopje 'Evenementen' zie je in één oogopslag welke leuke activiteiten er in de zwembaden worden georganiseerd. 

Zoek een zwembad

Zoek eenvoudig een zwembad bij jou in de buurt met de zwembadzoeker op de homepage. Vul een plaatsnaam in en krijg direct een overzicht van nabijgelegen zwembaden. Je kunt ook specifieker zoeken op activiteiten of faciliteiten, zoals banenzwemmen en zwemles. Per zwembad vind je informatie over de openingstijden, de aangeboden faciliteiten en beoordelingen.

Babyzwemmen

Zoek je informatie over babyzwemmen? Op zwemmen.nl lees je alles over deze leuke activiteit in het zwembad. Zo kom je alles te weten over de voordelen van babyzwemmen en vind je er tips voor een onbezorgde zwemervaring.

Verenigingszwemmen

In en om het water zijn veel verenigingen actief. Denk bijvoorbeeld aan waterpolo-verenigingen en verenigingen voor wedstrijdzwemmen. Op de pagina’s van verenigingszwemmen zie je welke verenigingen er zijn, en met de verenigingszoeker vind je alle verenigingen bij jou in de buurt.

Zwemles

Op de zwemles pagina’s vind je alles over het Zwem ABC en de eisen die aan de zwemdiploma’s worden gesteld. Ook vind je hier informatie over de zwemlessen die volgen op het Zwem ABC. Op de speciale zwemleraar pagina kun je de vorderingen van jouw kind op zwemles volgen.

Seniorenzwemmen

Zwemmen is voor iedereen leuk. Of je nu volledig vitaal bent of wellicht wat minder fit. Ook met een medische indicatie kun je prima in het zwembad terecht. Op de seniorenpagina’s van zwemmen.nl vind je informatie over gezondheid en speciale activiteiten in het zwembad voor senioren.

Entertainment

Ben je op zoek naar leuke activiteiten in het zwembad? Op de entertainment pagina vind je een agenda met de leukste activiteiten in de Nederlandse zwembaden. Of je nu op zoek bent naar een spetterende wateractiviteit of graag topprestaties van andere zwemmers ziet; met één muisklik vind je de activiteiten in het zwembad bij jou in de buurt.