Zoek naar zwemlessen bij jou in de buurt

Alle zwembaden

Zwemles

Lees alles over zwemlessen

Zwemles is in Nederland heel vanzelfsprekend. Dat is ook niet zo gek met al dat water om ons heen. Om in en rond het water veilig te zijn, is het belangrijk om al op jonge leeftijd te leren zwemmen. Dat begint met het Zwem ABC, de drie nationale zwemdiploma’s A, B en C. Met het complete Zwem ABC op zak ben je waterveilig.

Maar zwemles is er natuurlijk niet alleen voor de veiligheid. Zwemmen is ook leuk én gezond. Water is toch het leukste speelgoed dat er is? Je kind plonst lekker in het zwembad, of spettert zonder zorgen in een tropisch zwemparadijs als hij het A, B en C zwemdiploma heeft gehaald.

Zwem-ABC

Lees alles over abc-zwemmen

Leren zwemmen begint met het Zwem ABC. Het Zwem ABC bestaat uit de drie Nationale zwemdiploma’s A, B en C. Tijdens de zwemlessen staan zwemvaardigheid en zwemveiligheid centraal. Bij het behalen van ieder zwemdiploma worden leerlingen vaardiger en veiliger. Met het complete Zwem ABC op zak kun je onder alle omstandigheden veilig en vrij bewegen in het water.

Beginnen met zwemles

Vanaf 4 jaar kunnen kinderen beginnen met zwemles voor het A diploma. Tijdens de eerste zwemlessen worden de kinderen watervrij gemaakt. Kinderen leren het effect van water kennen en moeten zich er prettig in gaan voelen. Dat gebeurt door middel van oefeningen zoals drijven op de borst en rug, het water ingaan en eruit klimmen, draaien van borst naar rug naar borst, onder water gaan, onder water kijken en onder water zoeken.

De meeste oefeningen worden spelenderwijs aangeboden. Voor jonge kinderen is een spelvorm de beste manier om iets te leren. Ieder spel heeft een doel en voorkomt watervrees. Zodra deze fase is afgerond is het tijd voor het leren van zwemslagen.

Zwemvaardigheid

Het doel is dat leerlingen onder alle omstandigheden veilig en vrij in het water kunnen bewegen. Vanaf het begin van het Zwem ABC worden er vier zwemslagen aangeleerd: schoolslag, enkelvoudige rugslag, borstcrawl en rugcrawl. De oefeningen in diep water bestaan uit onder water zwemmen, door een gat in een doek zwemmen, op de kant klimmen en op verschillende manieren in het water gaan.

Zwemdiploma A - Eisen

Begint jouw kind aan zwemdiploma A en ben je benieuwd wat de eisen zijn waar hij of zij aan moet voldoen. Zwemmen.nl biedt een handig overzicht van deze eisen.

Eisen zwemdiploma A

Zwemdiploma B - Eisen

Begint jouw kind aan zwemdiploma B en ben je benieuwd wat de eisen zijn waar hij of zij aan moet voldoen. Zwemmen.nl biedt een handig overzicht van deze eisen.

Eisen zwemdiploma B

Zwemdiploma C - Eisen

Begint jouw kind aan zwemdiploma C en ben je benieuwd wat de eisen zijn waar hij of zij aan moet voldoen. Zwemmen.nl biedt een handig overzicht van deze eisen.

Eisen zwemdiploma C

Veiligheid


Tijdens de zwemlessen van het Zwem ABC leren kinderen om onder alle omstandigheden veilig in het water te kunnen bewegen. Ze moeten zich kunnen redden in open water, oriënteren onder water, maar ook onbezorgd in een tropisch zwemparadijs kunnen spelen. De vaardigheden en veiligheid nemen toe met het behalen van de diploma’s. Je bent pas echt waterveilig als je het volledige Zwem ABC hebt behaald.

Zwembadwater en chloor
Het is in Nederland verplicht voor zwembaden om chloor in het zwembadwater te gebruiken. Chloor voorkomt dat schadelijke bacteriën zich door het water kunnen verspreiden. Sommige zwembaden gebruiken zoutelektrolyse. Met dit systeem wordt zout in zwembadwater opgelost door middel van een elektrode omgezet in natrium en chloor. Deze zwembaden zijn dus niet chloorvrij, maar het chloor wordt ter plekke aangemaakt. In Nederland wordt de kwaliteit van het zwembadwater streng gecontroleerd. Je kan ook zelf helpen de kwaliteit van het zwembadwater te verbeteren. Ga voor het zwemmen eerst douchen en naar het toilet. Zo is er minder chloor nodig om het zwembadwater schoon te houden.

Gedragscode Zwembranche
Kinderen moeten in een veilige omgeving kunnen leren zwemmen. Zowel fysiek als sociaal. Voor aanbieders van zwemlessen heeft het Nationaal Platform Zwembaden l NRZ samen met partners in de zwembranche de Gedragscode Zwembranche vastgesteld. Daarin staat beschreven hoe zwembadpersoneel zich tegenover bezoekers moeten gedragen. Respect en privacy staan voorop. Ze mogen niet ongevraagd foto’s maken en moeten respectvol met ouders en kinderen omgaan.
Bij zwemlessen is fysiek contact onvermijdelijk, maar het contact moet wel functioneel zijn. In de gedragscode staan richtlijnen voor gepast gedrag. Deze richtlijnen beschermen niet alleen de klant, maar ook het zwembadpersoneel. Bekijk de volledige Gedragscode Zwembranche.
Is er echt iets mis of maak je je zorgen? Dan kun je anoniem terecht bij de meldlijn van het NOC*NSF. De hulplijn met deskundige hulpverleners is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 22.00 uur en op zaterdag van 12.00 tot 16.00 uur. Het telefoonnummer is 0900 - 202 55 90.

Na het abcMet het complete Zwem ABC op zak beschikt je kind over voldoende vaardigheden om veilig in en rond het water te spelen. Om de vaardigheden op peil te houden, is het belangrijk om na het behalen van het Zwem ABC zoveel mogelijk te blijven zwemmen. Dat kan door vrij te gaan zwemmen, maar je kind kan ook een zwemvaardigheidsdiploma halen of zich aansluiten bij een zwemvereniging. Zwemmen is niet alleen leuk, maar ook gezond!

Zwemvaardigheidsdiploma
Voor wie geen genoeg kan krijgen van zwemmen, zijn er na het Zwem ABC verschillende zwemvaardigheidsdiploma’s te behalen. Wat dacht je van survival, wereldzwemslagen of waterpolo?

Je kind kan kiezen uit de volgende zwemvaardigheidslessen:

• Snorkelen 1, 2 en 3
• Survival 1, 2 en 3
• Aquasportief voor Kids 1, 2 en 3
• Waterpolo 1, 2 en 3
• Springen 1, 2 en 3
• Wereldzwemslagen 1, 2 en 3
• Synchroonzwemmen 1, 2 en 3

Zwemverenigingen
Als je kind van water houdt, zijn er tal van mogelijkheden om actief te blijven zwemmen. Met het Zwem ABC kan je kind zich aanmelden voor een zwemsport, zoals wedstrijdzwemmen, waterpolo of synchroonzwemmen. Zoek naar een zwemvereniging bij jou in de buurt en vraag naar de mogelijkheden.
Jonge zwemmers die op zoek zijn naar extra uitdaging kunnen terecht bij de reddingsbrigade. Daar leert je kind niet alleen drenkelingen vervoeren en reddingsmiddelen gebruiken, maar wordt ook de zwemvaardigheid verder verbeterd. Bij de hoogste diploma’s van reddend zwemmen behoren ook een EHBO-cursus en een theorie-examen.

faq


Vind antwoord op de meest gestelde vragen over zwemles.

Beginnen met zwemles


Vanaf welke leeftijd mag mijn kind op zwemles?
Kinderen tussen 4 en 5 jaar mogen beginnen met zwemles voor het A diploma. Voor een kind van 3 jaar zijn de eisen die aan het A Diploma worden gesteld te moeilijk om te halen. Ook kinderen van 4 jaar kunnen moeite hebben met de eisen. Zij starten op die leeftijd ook op de basisschool en dat is een grote verandering. Wanneer je een half jaar wacht is je kind gewend aan school en zal hij makkelijker deelnemen aan zwemles.

Waar let ik op bij het selecteren van een zwemlesaanbieder?
Per zwembad kunnen de zwemlessen verschillen. Je kunt verschillende zwemlesaanbieders met elkaar vergelijken op lesmethode, lengte van de wachtlijst en hoogte van het lesgeld. Ook kun je kijken naar de lesfrequentie, het rooster en of je al dan niet kan kijken bij de zwemlessen.

Kan mijn kind met een beperking ook een zwemdiploma halen?
Kinderen met een longziekte, een geestelijke of lichamelijke beperking kunnen ook hun zwemdiploma halen. Het is belangrijk dat ze dat op hun eigen niveau doen. Een aantal instanties in Nederland zijn gespecialiseerd in het aanbieden van zwemlessen aan kinderen met een beperking. Zoek een zwembad bij jou in de buurt en vraag naar de mogelijkheden.

Kunnen oudere kinderen en volwassenen ook op zwemles?
Ook op latere leeftijd kan je nog goed leren zwemmen. Veel zwembaden bieden aparte zwemlessen aan voor oudere kinderen en volwassenen. Zoek een zwembad bij jou in de buurt en vraag naar de mogelijkheden.

Het Zwem ABC


Hoe lang doet mijn kind over het Zwem ABC?
Niet alle kinderen doen even lang over het behalen van het zwemdiploma. Ongeveer 80% doet er gemiddeld over, 10% langer en 10% korter. Gemiddeld is 40 tot 50 uur nodig om het zwemdiploma A te halen. Voor diploma B staat gemiddeld 12 uur en voor diploma C nog eens 12 uur. De totale duur is afhankelijk van de startleeftijd en de ontwikkeling van je kind.

Waarom zwemmen kinderen met kleding aan tijdens het afzwemmen?
Tijdens de zwemlessen leert een kind om zich in het water te redden. Als je kind per ongeluk in het open water valt heeft hij meestal geen zwemkleding aan. Om deze situatie zo goed mogelijk na te bootsen en te toetsen, is zwemmen in kleding een verplicht onderdeel van het afzwemmen. De kledingeisen worden bij elk diploma zwaarder. Bij het afzwemmen voor het A, B en C diploma komt de kleding respectievelijk over met zomer-, lente- en herfstkleding.

Kan ik iets doen om het leren zwemmen van mijn kind te versnellen?
Het is belangrijk om ook buiten de zwemlessen veel te gaan zwemmen met je kind. Je hoeft geen specifieke oefeningen te doen. Recreatief zwemmen is een goede oefening voor alle vaardigheden die je kind tijdens de zwemles leert. Ook na het behalen van het Zwem ABC is het verstandig om nog veel te blijven zwemmen, zodat de vaardigheden op peil blijven.

Na het Zwem ABC


Hoe houd ik de vaardigheden van mijn kind op peil na het Zwem ABC?
Het is raadzaam om na het behalen van het complete Zwem ABC zoveel mogelijk te blijven zwemmen. Zo onderhoudt je kind de vaardigheden die hij tijdens de zwemlessen heeft aangeleerd. Naast recreatief zwemmen, kan je kind zich na het behalen van het Zwem ABC ook aansluiten bij een zwemvereniging. Dat is niet alleen gunstig voor de zwemvaardigheid, maar ook nog eens leuk, sportief en gezond.

Wat moet ik doen als een zwemdiploma kwijt is?
Bewaar het zwemdiploma goed. Het zwemdiploma wordt eenmalig uitgegeven en er wordt geen landelijke database bijgehouden van uitgegeven diploma’s. Sommige zwembaden houden enkele jaren een administratie van uitgegeven zwemdiploma’s bij. Als je het zwemdiploma kwijt bent en moet overleggen aan een instantie zijn er een paar mogelijkheden. Vraag bij het zwembad waar je destijds hebt afgezwommen of jouw gegevens nog in de administratie staan. Je kunt ook advies vragen aan de instantie waar je het diploma aan moet overleggen. Ten slotte kun je bij een zwembad bij jou in de buurt vragen of je opnieuw kunt afzwemmen.
Aanmelden voor zwemles?
Wil je je aanmelden voor een zwemles? Dat kan ook bij ons.
Meld je aan voor een zwemles bij een zwembad in de buurt. aanmelden zwemles

Over zwemmen.nl

Wat is zwemmen.nl en waarom is het er?

Zwemmen.nl geeft informatie over zwemmen én alle zwembaden in Nederland. Vind gemakkelijk een zwembad bij jou in de buurt en lees de beoordelingen van andere bezoekers. Ben je op zoek naar nog meer zwemplezier? Onder het kopje 'Evenementen' zie je in één oogopslag welke leuke activiteiten er in de zwembaden worden georganiseerd. 

Zoek een zwembad

Zoek eenvoudig een zwembad bij jou in de buurt met de zwembadzoeker op de homepage. Vul een plaatsnaam in en krijg direct een overzicht van nabijgelegen zwembaden. Je kunt ook specifieker zoeken op activiteiten of faciliteiten, zoals banenzwemmen en zwemles. Per zwembad vind je informatie over de openingstijden, de aangeboden faciliteiten en beoordelingen.

Babyzwemmen

Zoek je informatie over babyzwemmen? Op zwemmen.nl lees je alles over deze leuke activiteit in het zwembad. Zo kom je alles te weten over de voordelen van babyzwemmen en vind je er tips voor een onbezorgde zwemervaring.

Verenigingszwemmen

In en om het water zijn veel verenigingen actief. Denk bijvoorbeeld aan waterpolo-verenigingen en verenigingen voor wedstrijdzwemmen. Op de pagina’s van verenigingszwemmen zie je welke verenigingen er zijn, en met de verenigingszoeker vind je alle verenigingen bij jou in de buurt.

Zwemles

Op de zwemles pagina’s vind je alles over het Zwem ABC en de eisen die aan de zwemdiploma’s worden gesteld. Ook vind je hier informatie over de zwemlessen die volgen op het Zwem ABC. Op de speciale zwemleraar pagina kun je de vorderingen van jouw kind op zwemles volgen.

Seniorenzwemmen

Zwemmen is voor iedereen leuk. Of je nu volledig vitaal bent of wellicht wat minder fit. Ook met een medische indicatie kun je prima in het zwembad terecht. Op de seniorenpagina’s van zwemmen.nl vind je informatie over gezondheid en speciale activiteiten in het zwembad voor senioren.

Entertainment

Ben je op zoek naar leuke activiteiten in het zwembad? Op de entertainment pagina vind je een agenda met de leukste activiteiten in de Nederlandse zwembaden. Of je nu op zoek bent naar een spetterende wateractiviteit of graag topprestaties van andere zwemmers ziet; met één muisklik vind je de activiteiten in het zwembad bij jou in de buurt.